Terug

Bedrijven overnemen problemen met belasting?

Aydin

Geache heer/mevrouw

 

Ik en mijn vader willen een tweede winkel openen in 't centrum, Is het gunstiger (belasting etc. ) als de winkel op mijn vaders naam komt te staan? Of op ons beide zijn naam? Of alleen op mijn naam? En moet ik belasting betalen of iets anders doen als ik over 2 jaar de bedrijven ga overnemen want ze staan beide niet op mijn naam? Bij overleiden als er geen testament is opgesteld word het ook moeilijker ivm met mijn broer? Of zijn er nog andere ideen wat beter is voor ons. Ik hoor het allemaal graag

 

 Alvast heel erg bedankt voor de antwoorden.

 

Met vriendelijke Groet,


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Aydin, antwoord op al jouw vragen is niet zonder achtergrondinformatie te geven. In het algemeen zijn er de volgende overwegingen voor bedrijven binnen een familierelatie:

1)  Ondernemingsvorm : wat zijn de risico's die de bedrijfsvoering met zich meebrengt?

      - gangbare keuze's zijn eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF) en besloten vennootschap (BV)

2) Winst : Hoe hoog is het verwachte winstbedrag?  

     -  naast de overweging onder 1) is er het fiscale aspect. bij relatief lage ondernemingswinst is een belasting via de inkomstenbelasting (eenmanszaak, VOF) meestal voordeliger bij gebruikmaking van alle ondernemersfaciliteiten.

3) Overdracht onderneming bij overlijden: een testament en een goed juridisch advies van  een notaris is een must binnen familiebedrijven. Als dit vooraf niet goed geregeld wordt, dan kan overlijden van een van de partners het einde van een goed lopende onderneming betekenen.

4) Als je na twee jaar de bedrijven gaat overnemen (na er in loondienst te hebben gewerkt?) wordt door de verkopende partij met de fiscus  afgerekend op basis van de waarde in het economisch verkeer (WEV) van de onderneming. De koper betaald alleen de aankoopprijs. Alleen als de betaalde prijs afwijkt van de WEV kan de fiscus in beeld komen. Als je er 3 jaar of langer werkt in een eenmanszaak van je vader, dan zijn er fiscaal gunstige faciliteiten. Is het een BV, dan is het een aandelenoverdracht tegen de WEV.

5) Als het vooraf al de bedoeling is om de (eenmanszaak/VOF) onderneming over te  nemen en je werkt (in loondienst) mee aan de opbouw van de onderneming, maak dan een contract op waarin de waarde van de onderneming bij aanvang wordt vastgesteld en wat de verkoopprijs bij overdracht zal zijn. Bij overdracht van de onderneming in de toekomst wordt dan rekening gehouden met jou aandeel van de waarde in de onderneming.