Rente bereikt nieuw dieptepunt

De rente op de kapitaalmarkten heeft nieuwe dieptepunten bereikt. Wat is wijsheid bij het afsluiten van een bedrijfsfinanciering of het verlengen van de rentevastperiode op een bedrijfslening of bedrijfshypotheek?

De Eurocrisis trekt diepe sporen in de financiële markten en de rentes dalen fors. Rentes voor vijf jaar vast (fors) onder de vier procent zijn realistisch. Gisteren nog een voorstel voor 5 jaar op 3,35%! Een bedrijfsfinanciering wordt rentetechnisch interessanter, echter de liquidteitsopslagen worden ook hoger. Het wordt voor ondernemers daarom steeds aantrekkelijker om de rente voor een periode van vijf jaar of langer te fixeren. De rente zal naar verwachting niet snel oplopen, maar het risico van stagflatie en meer nog gebrek; aan geld, kan wel eens leiden tot stiiging van de geldmarktrente. Het is niet voor niets dat de Euriborrente zich weinig van het geweld op de markten aantrekt.

Voor de bestaande bedrijfsleningen is het advies nog steeds om variabel te blijven en de ontwikkelingen af te wachten. Voor diegene waarvoor de onrust op de markten te gek wordt is het vastleggen van de rente voor 5 jaar of langer zeker geen verkeerde keuze.

Op September 25, 2011