Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Artikelen over bedrijfsadvies

De Zelf Konfrontatie Methode biedt nieuwe kansen voor persoonlijke ontwikkeling

Vaak komen medewerkers en managers op een punt in hun carrière waarin zij de noodzakelijke motivatie in hun werk missen. Routines zijn ingeslopen en voldoende nieuwe uitdagingen ontbreken. Zij vragen zich af welke wending zij in hun werk kunnen aanbrengen.

Lees meer >>

Op 3 augustus 2007

Leidinggeven aan arbo-functionarissen

De afgelopen jaren is de trend ontstaan om de verantwoordelijkheid voor de gezondheid, de veiligheid en de psycho-sociale arbeidsbelasting in het werk steeds meer bij de werknemers zelf te leggen.

Lees meer >>

Op 3 augustus 2007

Teamontwikkeling met de Team Konfrontatie Methode

De Team Konfrontatie Methode is een nieuwe methode voor teamontwikkeling en collectief leren. De methode is ontwikkeld om teams te confronteren met hun gedragspatronen en hen te ondersteunen bij het vernieuwen ervan. Met deze methode kunnen teams worden toegerust om de uitdagingen vanuit de omgeving (markt, politiek, cliënten) en de doelen vanuit de organisatie effectiever aan te pakken.

Lees meer >>

Op 3 augustus 2007

Leidinggeven en organisatieleren

Organisaties zijn net zo goed als hun mensen (blijken te) zijn. Dit komt niet omdat mensen hard werken, maar door de kennis, vaardigheden, houdingen en ervaringen waarmee iedereen aan het succes van het bedrijf of de organisatie meewerkt.

Lees meer >>

Op 3 augustus 2007

Socratische dialoog in veranderingsklimaat

De diversiteit in opvattingen en gedragingen van mensen en groepen is vaak oorzaak van het falen van vele geïntroduceerde veranderingen.

Lees meer >>

Op 3 augustus 2007